افرادی که نمی توانند میوه بخورند بخوانند

🔹 فروکتوز قندی است که به‌طور طبیعی در میوه‌ها، سبزی‌ها، عسل و شیرین‌کننده‌ها وجود دارد و طی مراحلی در کبد به گلوکز تبدیل می‌شود و تنها در اسپرم سازی به‌طور مستقیم نقش دارد.

 

معرفی

🔸عدم تحمل فروکتوز، اختلالی است که به علت عدم توانایی بدن در تولید آ‌نزیمی به نام (فروکتوز ۱– فسفات آ‌لدولاز) به وجود می‌آید. در این بیماری فروکتوز هضم نمی‌شود و در کبد و کلیه تجمع می‌یابد و باعث نارسایی می‌شود.

 

✅ شیوع

🔹از هر ۲۰۰۰۰ نوزاد متولدشده، ۱ نفر به این بیماری مبتلا می‌شود؛ این عارضه در آ‌مریکا و اروپای شمالی شیوع بیشتری داشته و میزان شیوع آ‌ن نیز، در دو جنس برابر است. این اختلال از طریق انتقال ژن معیوب از پدر و مادر به کودکان صورت می‌پذیرد؛ درحالیکه ممکن است، هیچ ‌یک از آ‌نها نشانه‌های بیماری را از خود بروز ندهند.

 

علائم و تشخیص

🔹 نشانه‌های این عارضه تا زمانی که نوزاد از آبمیوه، میوه‌جات، فرمولا و یا غذاهای حاوی فروکتوز استفاده نکند، ظاهر نمی‌شود.
🔸 استفراغ، تشنگی شدید، بی‌اشتهایی، نارسایی رشد، از دست رفتن آ‌ب بدن، تکرر ادرار، تعریق زیاد، تب با علت نامشخص، بزرگ شدن غیرطبیعی بافت کبد همراه با رسوب ترکیبات پروتئینی در آ‌ن، یرقان و در صورت عدم درمان به ‌موقع، کما و در نهایت مرگ از نشانه‌های این بیماری هستند.
🔹به دلیل اینکه فروکتوز به گلوکز تبدیل نمی‌شود با افت قند خون مواجه می‌شویم و مبتلایان به این عارضه دچار لرزش، تکان‌های غیرارادی و تشنج نیز خواهند شد.
🔸آزمایش خون، ادرار و نمونه‌برداری از سلول‌های کبدی برای اطمینان از وجود فروکتوز در ادرار، بیلی‌روبین در خون و تشخیص نارسایی‌های کبدی از ابزار تشخیص هست.

 

توصیه‌های تغذیه‌ای

🔹 یکی از بهترین راه‌های درمان این اختلال حذف فروکتوز از رژیم غذایی است.

🔸 در بین میوه‌ها و مشتقات آنها فقط مصرف آووکادو و ریواس مجاز هست.

🔹 از سبزی‌های مجاز شامل خیار، کاهو، شاهی، کلم پیچ، اسفناج، کرفس، سیب‌زمینی، قارچ، نخود سبز، زردک و مارچوبه می‌توانید در حد تعادل استفاده نمایید؛ مصرف سایر سبزی‌ها و آب آنها مجاز نیست.

🔸 از مصرف عسل، قند و شکر معمولی، نبات، انواع مرباها، مارمالادها، ملاس ها، شیره خرما و شیره انگور پرهیز شود.

🔹 مصر‌ف انواع شکلات‌ها، آب‌نبات‌ها، شربت‌ها، تافی‌ها، آدامس‌ها، کاکائوها، ژله‌ها و نوشابه‌ها نیز غیر مجاز است؛ همچنین از کلیه‌ی ترکیبات غذایی که در تهیه‌ی آنها از ترکیبات فوق، شربت ذرت و یا قند اینورت استفاده ‌شده پرهیز شود.

🔸 مصرف انواع محصولات لبنی مانند شیر، ماست، پنیر، خامه، کشک و دوغ مجاز است؛ اما از مصرف محصولات لبنی طعم دار (مثلاً طعم میوه)، محصولات لبنی حاوی عسل (مثل خامه عسلی) محصولات لبنی حاوی کاکائو و انواع بستنی‌ها و هر محصول لبنی که در آن ترکیبات غیر مجاز فوق وجود دارند بایستی پرهیز شود.

🔹 مصرف انواع نان‌ها و غلات (شامل گندم، برنج، جو، ذرت و غیره) و ماکارونی‌ها مجاز هست.

🔸 از مصرف سبوس‌ها، جوانه‌ها به‌ویژه جوانه غلات، غلات آماده برای صبحانه از قبیل کورن فلکس، نان‌های شیرین، نان‌های کشمشی، بیسکویت‌ها و انواع شیرینی‌ها، کیک‌ها و سایر محصولات قنادی پرهیز شود.

🔹 مصرف انواع گوشت‌های قرمز، گوشت انواع طیور، انواع ماهی‌ها و تخم‌مرغ مجاز است، اما از مصرف انواع گوشت‌های فرآوری‌شده، همبرگر، سوسیس‌ها و کالباس‌ها و انواع کنسروها باید پرهیز شود.

🔸 در مورد اقلام فوق اگر از مجاز بودن مواد تشکیل‌دهنده مطمئن باشیم مصرف آن ماده غذایی بلامانع است.

🔹 مصرف انواع روغن‌ها، کره و مارگارین مجاز است، اما مصرف کره بادام‌زمینی مجاز نیست.

🔸 از مصرف انواع حبوبات و مغزها (شامل مغز بادام، گردو، بادام‌زمینی، پسته، فندق، تخمه و …) پرهیز شود.

🔹 از مصرف کلیه‌ی مواد غذایی و داروهای حاوی فروکتوز، ساکارز، سوربیتول، مالتیتول و مانیتول پرهیز شود.

🔸 مصرف مواد غذایی و داروهای حاوی نشاسته، لاکتوز، گلوکز و همچنین شیرین‌کننده‌هایی مثل آسپارتام و ساخارین مجاز می‌باشد.

🔹 از مصرف انواع آبجوها و شراب‌ها باید پرهیز شود.

🔸 در این بیماران به دلیل عدم مصرف میوه احتمال کمبود ویتامین C، A و اسیدفولیک وجود دارد و بهتر است با نظر متخصص تغذیه از مکمل‌های آن‌ها استفاده شود.

 

 

 


مطالب مرتبط:

https://www.mayoclinic.org/fructose-intolerance/expert-answers/faq-20058097

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *